Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola








Noutăți Stiri

IRU participă la consultări pe directiva timpilor de conducere

28.07.2017
1

Direcția Muncă din cadrul Comisiei Europene a demarat o procedură de consultare a partenerilor sociali în ce privește modificarea Directivei 15/2002 referitoare la timpii de conducere și de odihnă. Ca partener social stabil în comisia de dialog, IRU apreciază că accentul ar trebui pus pe întărirea implementării directivei la nivelul statelor. Modificările propuse vor fi o sarcină administrativă suplimentară pentru transportatori, în special pentru cei mici.


În același timp, este apreciată importanța unei eficiente denumiri a termenilor, în special tipii de conducere și perioadele de disponibilitate. Problema șoferilor independenți este reluată, după ce în 2008 Comisia Europeană propusese excluderea acestora din scopul directivei, dar măsura a fost respinsă de Parlamentul European. IRU sprijină excluderea soferilor care se încadrează legal în această categorie și acceptă dreptul statelor de a implementa prevederi mai restrictive.


Revizia acestei directive este apreciată ca nefiind o prioritate și se accentuază nevoia unei mai eficiente colaborări între statele membre. Dalele care ar rezulta din evaluarile naționale ar fi o bază robustă pentru deciziile ulterioare. IRU sprijină menținerea prevederilor actuale ale directivei care încorporează mai eficient nevoile fluctuațiilor sezoniere ale pieței de transport și implicațiile pentru statele cu poziție geografică periferică.


Analiza amănunțită a timpilor de conducere și de odihnă pe timpul controalelor din trafic va duce la perioade prea lungi de control și imobilizare. În același timp, se apreciază că există diferențe între modul de efectuare a acestor controale în diferitele state membre, situație care trebuie analizată.


Discuțiile preliminare cu sindicatele europene au arătat opinii similare și, în concluzie, nu a fost stabilită o prioritate clară sau un calendar concret. Chiar și unii reprezentanți oficiali ai organismelor europene au accentuat faptul că modificările propuse nu par avea sprijinul niciunuia dintre partenerii sociali.

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1