Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Macron în Bulgaria

28.08.2017
1

Vizita lui Macron în Bulgaria a avut multe din caracteristicile celei din România. Dintre întrebările puse, una atrage mai mult atenția: Domnule Borisov, este sprijinul bulgar pentru directiva detașării necondiționat ? 

Boyko Borisov:

Primul element important este că noi despărțim acest subiect în două: muncitorii detașați și muncitorii din transport. transportatorii bulgari mi-au scris o scrisoare. La a doua parte mai sunt și multe alte detalii, de exemplu cțnd șoferul nu este în cabină. Camioanele sunt mai scumpe pentru că au toate facilitățile pentru odihna zilnică în cabină. Dacă șoferii trebuie să doarmă la hotel sau motel, ei trebuie să parcheze camionul undeva. trebuie să aibă locuri de parcare. Asigurările trebuie să rămână valabile, deasemenea, pentru aceste situații. Sunt peste 15 alte detalii asemănătoare. De aceea am convenit cu Președintele Macron să discutăm subiectul la Talin. Vom relua subiectul și vom analiza... Am dat doar un exemplu că nu este același lucru să mergi acasă în Belgia, după o operațiune în Olanda sau să mergi acasă în Bulgaria din belgia. este o diferență de 8000 km. Spun asta pentru a fi mai clar. Este o altă poveste cea cu detașarea lucrătorilor. Suntem cu toții de acord că avem o problemă, inclusiv Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Franța - toși suntem importanți în această Uniune Europeană. Iar tonul dezbaterii la unii dintre colegii noștri trebuie coborât. De aceea în Septembrie vom fi din nou aici cu reprezentanții UE și vom discuta.

Macron:

Desigur, eu nu vorbesc bulgara și nu pot spune aceste lucruri atât de plin de viață ca domnul Borisov. Întrebarea a primit răspuns dar referitor la lucrătorii din transport, cum a spus și domnul Borisov, chestiunea nu are nimic de-a face cu Directiva detașării lucrătorilor. Șoferul care merge de la Sofia către o altă țară UE nu este un lucrător detașat. Aici vorbim despre un angajat bulgar. Iar chestiunea este legată și de numărul de zile de cabotaj (nota redacției: Președintele Macron pare să nu fie foarte în temă în ce privește cabotajul). este un număr de zile după care șoferul trebuie să meargă acasă pentru a nu face o competiție incorectă. Și să dăm țărilor din inima Europei oportunitatea de proceda corect în ce privește regulile europene. Dacă ar trebui să fiu mai clar, acesta este motivul pentru care trebuie să dezbatem bine acest subiect, să fim mai concreți în exprimare. Și când spun să fim mai concreți în exprimare, am în minte următoarele - să fim uniți în ce privește nevoile de reformă în Directiva detașării lucrătorilor.

Vă reamintim declarațiile lui Macron de la București:

"Cand vorbesc despre transportatorii rutieri francezi, care recruteaza romani, acestia intra in acordul pe care sper sa il obtinem, pentru ca este vorba de o forma de munca detasata, lucratori detasati.

Daca un transportator rutier francez angajeaza la costuri salariale romanesti soferi romani in Franta, acest lucru intra in cadrul directivei privind transporturile si va fi acoperit de acordul la care sper sa ajungem in luna octombrie, deci acest lucru nu a fost scos din acord.

Este vorba despre problematica detasarii lucratorilor, deci toate sectoarele vor fi incluse in masura in care exista lucratori detasati, in acest acord pe care sper sa il obtinem si pentru care m-am angajat personal".

"Exista clar o problema delicata in Romania. Transportatorii romani care angajeaza salariati romani sau din alte tari din Uniunea Europeana si care au activitati in Uniunea Europeana. Asta nu are nicio legatura cu directiva privind detasarea lucratorilor. Nu este acelasi subiect.

Aici este vorba despre directiva privind transportul rutier, care va fi discutata intr-un alt cadru si care va oferi un cadru juridic tuturor transportatorilor rutieri din toate tarile, dar care nu se refera la detasarea lucratorilor.

Deci, concret, nu accept ca angajatori francezi sa faca dumping social angajand salariati care vin din tari cu costuri reduse ale fortei de munca, pentru ca asta inseamna o incalcare a regulilor europene si aici va intra si sectorul transportului rutier, prin reforma acestei directive si vom merge pana la capat", a mai spus Macron.

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1