Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Noi condiții pentru detașarea lucrătorilor

24.03.2017
1

La data de 21 martie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial1 Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (Legea nr. 16/2017) cu scopul instituirii unui cadru comun de dispozitii, masuri si mecanisme de control, inclusiv masuri de prevenire si sanctionare a potentialelor abuzuri si mecanisme de eludare a prevederilor in materia detasarii transnationale a salariatilor. Legea nr. 16/2017 va intra in vigoare incepand cu data de 24 martie 20172.

Legea nr. 16/2017 aduce modificari importante in domeniul detasarii transnationale comparativ cu regimul actual, in particular in ceea ce priveste masurile de cooperare administrativa si de prevenire a abuzurilor si mecanismelor de eludare a dispozitiilor aplicabile detasarii transnationale. Dintre acestea, amintim:
• Definirea conceptului de „detasare transnationala" ca fiind situatia in care o intreprindere stabilita intr-un stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul altui stat membru salariati cu care are stabilite raporturi de munca.
• Instituirea unor noi atributii ale Inspectiei Muncii, precum realizarea unei evaluari de ansamblu a tuturor elementelor faptice care caracterizeaza o detasare transnationala, controlul respectarii clauzelor si conditiilor de incadrare in munca de care beneficiaza salariatii detasati pe teritoriul Romaniei, dar si impunerea anumitor cerinte administrative si masuri de control in sarcina intreprinderilor care detaseaza salariati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale.
• Stabilirea dreptului salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei de a se adresa, atat pe durata detasarii, cat si dupa incetarea perioadei de detasare, Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente din Romania sau instantelor judecatoresti dintr-un alt stat, in situatia in care le-au fost incalcate drepturile cu privire la conditiile de munca. Acelasi drept este acordat si sindicatelor, asociatiilor, organizatiilor si altor entitati juridice care au interese legitime privind respectarea drepturilor salariatilor detasati.
• Stipularea interdictiei angajatorului de a modifica unilateral relatia sau conditiile de munca, inclusiv de a concedia salariatul detasat care s-a adresat Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente, chiar si dupa ce o hotarare judecatoreasca in acest sens a ramas definitiva, cu anumite exceptii. Incalcarea acestei obligatii constituie contraventie si poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 100.000 lei.
• Desemnarea Inspectiei Muncii ca autoritate nationala competenta pentru primirea administrativa a cererilor de comunicare a documentelor prin care se constata si sanctioneaza, de catre autoritatile din alte state membre, contraventiile savarsite de intreprinderile din Romania care realizeaza detasari transnationale, cu scopul facilitarii comunicarii acestor documente catre intreprinderile din Romania.
• Desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca autoritate nationala competenta pentru primirea administrativa a cererilor de recuperare a sanctiunilor financiare, aplicate de catre autoritatile din alte state membre, intreprinderilor din Romania care realizeaza detasari transnationale, cu scopul intreprinderii masurilor de recuperare necesare.
________________________________________
1 Monitorul Oficial al României nr. 196/21.03.2017, Partea I.
2 Incepand cu aceeasi data, se abroga Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Sursa: bpv Grigorescu Ștefănică

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1