Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola








Noutăți Stiri

Transportatorii și discriminarea în era covid-19

9.06.2021
1

Deși problema restrângerii drastice și adesea arbitrare a libertăților individuale nu pare să preocupe prea mult opinia publică din România, a cărei atenție a fost confiscată hipnotic de situația medicală pe care o traversăm, credem că e momentul unei evaluări obiective a impactului pe care aceste constrângeri le au asupra domeniului transporturilor și, mai ales, a derapajelor cu iz de discriminare pe care le consemnăm cu o regretabilă frecvență.
Astfel, chiar dacă factorul politic de la noi a afirmat încă de la început caracterul opțional al vaccinării anti-covid, nu s-a exclus posibilitatea scandaloasă ca o companie, în numele sacrosanct al sănătății, să poată impune obligativitatea pentru angajații proprii. Nu am consemnat, până de curând, o luare de poziție a juriștilor români care să semnaleze pericolul unei atât de facile renunțări la drepturi câștigate totuși cu mari sacrificii. De aceea articolul recent al profesorului Ioan Stanomir, reputat specialist în drept constituțional, Pandemia și libertatea: ceea ce nu se poate negocia, deschide sperăm o binevenită și salutară dezbatere prin avertismentul pe care-l transmite cu luciditate: "Naivitatea hrănește monștrii totalitari, acum ca și în secolul trecut. În absenta recunoașterii caracterului sacru și inviolabil al libertăților individuale existența noastră publică își pierde sensul ei. Contractul pe care autoritatea de stat se întemeiează nu poate fi revizuit unilateral în beneficiul unei puteri ilimitate și atotștiutoare." (https://www.contributors.ro/pandemia-si-libertatea-ceea-ce-nu-se-poate-negocia/)
Observăm cu interes cum în SUA, o țară care de altfel a desfășurat o masivă campanie de vaccinare anti-covid a populației, sunt în curs de aprobare la nivelul statelor federale acte normative care să împiedice transformarea vaccinului anti-covid într-un instrument de discriminare și care interzic instituițiilor publice, companiilor etc. să impună vaccinarea obligatorie a angajaților. De exemplu, luna trecută un asemenea act normativ a fost aprobat în Louisiana, în replică la decizia universității de stat de a impune obligativitatea vaccinării cadrelor didactive și a studenților. Și în celelalte state au fost inițiate acte normative care să amendeze tendințele de a face din vaccinul anti-covid o condiție pentru angajare, studii etc (stadiul în care se află dezbaterea acestor acte normative poate fi consultată aici: https://www.huschblackwell.com/newsandinsights/50-state-update-on-pending-legislation-pertaining-to-employer-mandated-vaccinations).
Problematica discriminării se pune, cu acuitate, și în domeniul specific al transportatorilor, care prin natura activității foarte concrete nu au alternativa muncii de acasă și a multiplelor strategii virtuale puse în practică adesea cu un entuziasm suspect de unele sectoare de activitate. Controversatul pașaport sanitar care va deveni, se pare, un vademecum inevitabil pentru cei care vor călători în Europa după 01.07, conține toate ingredientele discriminării. Este interesant de notat că cei mai discriminați vor fi tocmai cei care nu au trecut prin boală sau au trecut fără simptome și cei care nu s-au vaccinat. Sănătatea devine, în mod inexplicabil, un stigmat.
Credem că impactul acestor constângeri asupra activității de transport rutier de mărfuri trebuie afirmată din ce în ce mai clar și mai hotărât pentru a proteja acest domeniu care se confruntă oricum și cu alte probleme create de indiferența decidenților politici.

Ne puteți transmite comentariile dumneavoastră, precum și situațiile concrete cu care vă confruntați, la adresa de email: office@artri.ro.

 

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1