Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola








Noutăți Stiri

Ultimele evoluții în Cartelul camioanelor

4.09.2024
0

În cadrul procedurilor judiciare în curs, având ca obiect recuperarea diferențelor de preț rezultate din suprataxarea practicată de către „cartelul camioanelor" în perioada 1997-2011, instanța olandeză de fond a indicat printr-o încheiere recentă că reclamanții ar trebui să încerce să furnizeze - în măsura în care mai sunt disponibile - următoarele informații cu privire la fiecare dintre camioanele lor revendicate:
1. Numărul de șasiu (VIN)
2. Producătorul
3. Prețul de achiziție
4. Tipul tranzacției (cumpărare sau leasing)
5. Numele vânzătorului sau societății de leasing
6. Greutatea maximă a camionului
7. Data tranzacției
8. Țara în care a avut loc tranzacția
9. Data la care a încetat dreptul de proprietate sau leasingul (ideal data exactă, ar fi util măcar anul).
În plus, instanța olandeză de fond a indicat că, în măsura în care sunt disponibile, reclamanții ar trebui să încerce să furnizeze orice documente în posesia lor care ar justifica tranzacțiile implicând un anumit camion inclus în listă (adică documente care fac referire la camionul în cauză, cum ar fi factura, contractul de cumpărare / leasing, documente de înregistrare, corespondență cu vânzătorul etc.).
Instanța admite că, din cauza trecerii timpului, este de înțeles că nu toate informațiile enumerate mai sus și/sau documentația mai sunt disponibile.
Echipa ARTRI vă va contacta personal în vederea furnizării de informații și documente, acolo unde este cazul.
Vă mulțumim pentru înțelegere.

Scurt istoric privind Cartelul camioanelor
În perioada 1997-2011 a existat un acord de fixare artificială a a prețurilor între principalii producători de camioane, acord care a dus la plata unor sume mai mari pentru camioanele achiziționate/închiriate. Aici sunt incluse nu numai camioanele achiziționate de la membri ai acestui cartel: MAN, Daimler, Volvo/Renault, Iveco, DAF și Scania, ci și de la alți producători de camioane care nu au făcut parte din acest acord.
Comisia Europeană a amendat cartelul camioanelor cu peste 3,8 miliarde de euro. Supraprețurile impuse de astfel de carteluri internaționale variază de la 10-20% până la 30-33%. Urmare a celor mai recente rapoarte primit de la Organizația Globală de Tranzit (GTO) cu privire la evoluțiile procedurale din litigiile în curs, situația se prezintă astfel:

A. PROCEDURILE JUDICIARE:
Cauzele înregistrate în această speță pe rolul instanțelor olandeze au fost împărțite în două grupe (valuri). Dosarele noastre, reprezentate de Stichting Truck Cartel Recovery, se află în cel de al doilea val. Instanța a decis că va programa audierile din al doilea val numai pe temele rămase pe fond, după ce se va fi pronunțat o hotărâre cu privire la dosarele din primul val.
Actualmente, dosarele noastre se află în faza procesuală, pe fond. Reclamanții și-au prezentat declarația comună de răspuns (în 14 decembrie 2022) iar pârâții răspunsul lor (pe 8 februarie 2023) pe următoarele subiecte: domeniul de aplicare al revendicărilor, admisibilitatea vehiculelor revendicate, cesiuni și legislația aplicabilă în speță.
Președintele instanței a cerut în mod oficial Curții Supreme olandeze să emită o hotărâre cu privire la legislația aplicabilă tuturor diferitelor cereri din litigiul privind camioanele. Față de primul val de cazuri, Judecătorul a decis deja că legea olandeză este aplicabilă tuturor cererilor, conform alegerii reclamanților.
Cu toate acestea, după audierea din iunie în cazul nostru, judecătorul a solicitat un punct de vedere suplimentar Curții Supreme olandeze, pentru unele clarificări. Avocații noștri olandezi lucrează cu avocații celorlalți reclamanți pentru a răspunde la chestiunile ridicate de acesta. Nu știm încă termenul la care Curtea Supremă olandeză se va pronunța. Sperăm că acest lucru nu va decala semnificativ procedura noastră, deși o oarecare întârziere e de așteptat.
După pronunțarea unei hotărâri definitive privind răspunderea din dosarele aflate în primul val, părțile vor începe procedura de determinare efectivă a daunelor. Acesta va fi un pas foarte important și este de așteptat ca al doilea val să avanseze mai repede odată ce hotărârile din primul val sunt emise de instanță.

B. POTENȚIALE DISCUȚII PENTRU UN ACORD
Sunt în curs în întreaga Europă, câteva cazuri ajungând la soluționare în ultimele luni (Waberer în Germania și un caz în Țările de Jos împotriva DAF Eindhoven). DAF Trucks a ajuns până acum la acorduri de despăgubire de cca. 550 de milioane de euro.
O primă hotărâre din Regatul Unit a recunoscut răspunderea cartelului pentru camioane (deși doar o suprataxă de 5 % a fost recunoscută în acest caz). Aceasta decizie de principiu este importantă și foarte utilă pentru cazul nostru.
În dosarele noastre, unii pârâți s-au arătat recent dispuși să negocieze o formă de despăgubire.
Consilierul DAF a contactat avocații noștri olandezi și a ridicat problema începerii negocierilor (la începutul acestui an nu doreau să intre în discuții). Întâlniri inițiale au avut loc în octombrie cu DAF, Iveco și orice alt pârât interesat în explorarea acestei variante.
E puțin probabil ca discuțiile inițiale să aducă rezultate imediate, dar cel puțin e un semn că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Sperăm ca mai multe informații să fie disponibile până la sfârșitul anului.
SCANIA este excepția, rămânând cel mai puternice oponent al oricăror despăgubiri, chiar făcând apel la deciziile UE de la acea vreme care respingeau implicarea într-un cartel.
Stichting Truck Cartel Recovery, care reprezintă toți reclamanții în cazul nostru, analizează cele mai bune opțiuni și intenționează să depună o primă ofertă, vizând inițial o sumă mai mare decât suprataxa de 10% estimată inițial. Avocații noștri urmăresc să obțină cea mai bună soluție posibilă și să despăgubească pentru fiecare camion în mod egal.
În final, ar trebui amintit un posibil punct slab în unele dintre cazurile noastre, și anume faptul că destul de multe camioane au fost achiziționate înainte de intrarea României în UE.
Vă asigurăm că vom continua să monitorizăm cu atenție situația, urmând a aduce la cunoștința tuturor celor interesați evoluțiile majore în speță. În acest sens, vă recomandăm să consultați web-site-ul asociației (www.artri.net) pentru informații actualizate.

Echipa ARTRI

 

 

 

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1