În data de 04.10.2024 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis un comunicat de presă referitor la anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I care impunea operatorilor de transport rutier să......
Mai multOrice operator de transport rutier de mărfuri care efectuează operațiuni contra cost în numele unui terț, titular al unei licențe comunitare și al cărui conducător auto, dacă este cetățean al unei țări terțe deține un atestat de conducător auto are dreptul să efectueze operațiuni de cabotaj.
Operatorilor de transport rutier de mărfuri li se permite să efectueze, cu același vehicul sau, în cazul unei combinații cuplate, cu autovehiculul aceluiași vehicul, până la trei operațiuni de cabotaj consecutive unui transport internațional dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță în statul membru gazdă, odată ce au fost livrate mărfurile transportate în cursul transportului international care îl are pe acesta ca destinație.
În cursul unei operațiuni de cabotaj, ultima descărcare înainte de părăsirea statului membru gazdă are loc în termen de șapte zile de la ultima descărcare a mărfurilor introduse în statul membru gazdă în cadrul operațiunii de transport international care îl are pe acesta ca destinație.
Pot fi efectuate operațiuni de cabotaj cu același vehicul în același stat membru doar după cel puțin 4 zile de la încheierea precedentei operațiuni de cabotaj în statul respectiv.
Operatorii de transport rutier de mărfuri pot efectua în orice stat membru unele sau toate operațiunile de cabotaj cu condiția limitării la o singură operațiune de cabotaj pe stat membru în termen de trei zile de la intrarea fără încărcătură pe teritoriul statului membru respectiv.
Serviciile naționale de transport rutier de mărfuri efectuate în statul membru gazdă de către un operator de transport rutier de mărfuri nerezident se consideră conforme, numai dacă operatorul de transport rutier de mărfuri poate prezenta dovezi clare privind transportul internațional care îl are pe acesta ca destinație și privind fiecare dintre operațiunile consecutive desfășurate.
Probele cuprind următoarele elemente pentru fiecare operațiune:
- numele, adresa și semnătura expeditorului;
- numele, adresa și semnătura operatorului de transport rutier de mărfuri;
- numele și adresa destinatarului, precum și semnătura acestuia și data livrării, odată ce mărfurile au fost livrate;
- locul și data preluării mărfurilor și locul prevăzut pentru livrare;
- descrierea curentă a naturii mărfii și modul de ambalare, precum și, în cazul mărfurilor periculoase, descrierea general recunoscută a acestora și numărul de colete, marcajele specifice și numerele acestora;
- greutatea brută a mărfurilor sau cantitatea de mărfuri altfel exprimată;
- numerele de înmatriculare ale autovehiculului și remorcii.
Nu este necesar niciun alt document suplimentar pentru a face dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la prezentul articol.
Oricărui operator de transport rutier de mărfuri, care este îndreptățit în statul membru de stabilire, în conformitate cu legislația acelui stat membru, să desfăsoare operațiunile de transport rutier de marfă contra cost în numele unui terț, i se va permite, în condițiile stabilite în prezentul capitol, să efectueze, după caz, operațiuni de cabotaj de același tip sau operațiuni de cabotaj cu vehicule din aceeași categorie.
Permisiunea de a efectua operațiuni de cabotaj, în cadrul tipurilor de transporturi mentionate anterior este nelimitată.
Sub rezerva unor dispoziții contrare în legislația comunitară, efectuarea operațiunilor de cabotaj se desfășoară în conformitate cu actele cu putere de lege și actele administrative în vigoare în statul membru gazdă, în ceea ce privește:
- condițiile care guvernează contractul de transport;
- masa și dimensiunile vehiculelor de transport rutier;
- cerințele privind transportul anumitor categorii de mărfuri, în special mărfuri periculoase, produse alimentare perisabile, animale vii;
- perioadele de conducere și perioadele de repaus;
- taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe serviciile de transport.
După caz, masa și dimensiunile pot să le depășească pe cele aplicabile în statul membru de stabilire al operatorului de transport rutier de mărfuri, dar, în niciun caz, acestea nu pot să depășească limitele stabilite de statul membru gazdă pentru traficul național sau caracteristicile tehnice menționate în dovezile prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din Directiva 96/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional.
Actele cu putere de lege și actele administrative se aplică operatorilor de transport rutier de mărfuri nerezidenți în aceleași condiții cu cele impuse operatorilor de transport rutier de mărfuri stabiliți în statul membru gazdă, astfel încât să se prevină orice discriminare pe motive de naționalitate sau loc de stabilire.
Sursa: Regulamentul (CE) nr. 1072/2009
office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525
Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1