Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola


Probleme actualeLegislație națională

Proiect pentru norma RCA cu tarifele de primă maximă

Sunt disponibile Nota de fundamentare și proiectul de Normă privind metodologia de calcul de către ASF a tarifelor de primă maxime pentru asigurarea RCA. Pentru a stabili tarifele de primă maxime, trebuie emisă ordonanța de urgență, ceea ce ar stabili un termen de 30 de zile.

Principalele prevederi ale proiectului de normă supus aprobării prin prezenta notă sunt următoarele:


1. Structura tarifului va fi construită prin segmentarea pe riscuri similare, luându-se în considerare criterii de risc precum: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta persoanei fizice, caracteristicile tehnice ale vehiculului (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).


2. Tarifele se vor calcula pentru fiecare dintre categoriile de vehicule enumerate, cu luarea în considerare a criteriilor de risc stabilite, pe perioade de un an, pentru limitele de despăgubire prevăzute de legislația în vigoare, astfel încât să se asigure îndeplinirea obligațiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare R.C.A.


3. Dat fiind faptul că pentru determinarea unui tarif de primă pentru asigurarea unui eveniment incert este necesară efectuarea de estimări ale probabilităților asociate cu apariția și/sau severitatea unui eveniment (estimări care se bazează pe istoricul evenimentelor întâmplate și pe proiecțiile tendințelor), A.S.F. va utiliza metoda primei de risc, care furnizează suma necesară, pentru fiecare unitate de expunere, pentru plata daunelor apărute, acoperirea cheltuielilor de administrare și de achiziție inclusiv taxe R.C.A.


4. În scopul estimării primei de risc, A.S.F. va determina separat:
a) frecvența daunelor istorică, care reprezintă raportul dintre numărul daunelor și expunerea la risc (durata de asigurare a poliței, exprimată în ani, cumulată pentru portofoliul de polițe care au cel puțin o zi de acoperire de risc în perioada de referință);
b) dauna medie istorică (costul daunelor raportat la numărul daunelor, unde costul daunelor include daunele plătite în perioada de referință cumulate cu rezervele de daune avizate pentru toate daunele întâmplate și avizate în perioada de referință, dar încă neplătite la sfârșitul perioadei de referință);
c) impactul tendințelor în dauna medie istorică și frecvența istorică a daunelor, pentru a determina frecvența așteptată și dauna medie așteptată pentru perioada de acoperire a tarifului de primă;
d) impactul daunelor întâmplate și neavizate.


5. Datele utilizate în modelarea tarifelor de primă maxime sunt cele agregate la nivelul pieței R.C.A. și furnizate de societățile de asigurare autorizate să practice RCA.


6. Pentru estimarea tarifelor de prima maxime se va determina și aplica și un interval de încredere centrat în valoarea medie a primelor (diferență între limita superioară a intervalului de încredere pentru medie și media), interval determinat cu o probabilitate relevantă din punct de vedere statistic.

 

Norma metodologica de calcul al primelor maxime RCA Expunere de motive Norma RCA

Comentarii

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1