Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

2035 – apoteoza ecologismului european sau data fatidică a noii ideologii?

28.02.2023
1

În cunoscuta sa lucrare din 1945, „Domnia cantității și semnele vremurilor", René Guénon stabilea ca o caracteristică primordială a mentalității moderne „tendința de a reduce totul la punctul de vedere cantitativ". Fiind contemporani ai apogeului acestei mentalități nu putem să nu observăm o fanatizare a abordării cantitative și o deplasare spre o ideologizare acută a gândirii materialiste, pe care o credeam îngropată o dată cu prăbușirea comunismului. Astfel, preocupările firești pentru ecologie, pentru reducerea poluării mediului în care trăim îmbracă forma unei noi religii cu accente apocaliptice. „Salvarea planetei" prin reducerea emisiilor de carbon și oprirea creșterii temperaturii a devenit obsesia unei generații, confruntate adesea, spun psihologii, cu insidioase forme de ecoanxietate, care merg pînă la depresia cea mai severă.
Nu putem să nu observăm că societatea care, din rațiuni de marketing și profit, și-a făcut un idol din schimbare dorește o climă neschimbătoare, cu anotimpuri care vin la ora fixă, cu zăpadă abundentă iarna și cu o căldură temperată vara. Fără a intra în amănuntele studiilor de climatologie, oprirea evoluției climei într-un anumit pattern ecologist nu este posibilă. De aceea, măsura adoptată deja de Uniunea Europeană privind interzicerea comercializării autovehiculelor cu motoare termice în anul 2035 nu va produce decât falimentarea unor industrii vitale, în disprețul total al realității și cu impunerea unei discriminări inedite. Un exemplu: un posesor al unui autoturism Tesla, pe care și-l permit doar oamenii din clasa înstărită beneficiază de gratuitate la parcare în București spre deosebire de posesorul de Logan autohton, stresat de un preț al parcării în creștere și izgonit în curînd din zona centrală a orașului. Este o măsură aberantă, discriminatorie, care împarte lumea în eroii ecologiști (bogați) și poluatorii inconștienți (săraci). Un exercițiu pentru această nouă segregare a fost pandemia de covid, în care societatea a fost scindată în două părți, cu ajutorul mijloacelor de propagandă: oamenii „raționali, umaniști, iubitori ai științei", care au primit cu entuziasm vaccinul, pe de o parte, și „iresponsabilii" denigratori ai medicinei, pe de altă parte. Ca și în pandemie, revoluția ecologistă se face printr-un abandon voluntar al autonomiei personale și al rațiunii (atât de iubită, la modul declarativ, de corifeii pandemiei).
Că liderii europeni ignoră rațiunea și logica e sezisabil și din faptul că cifrele realității sunt escamotate sau trecute cu vederea. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, care nu a adoptat nici o măsură de interzicere a motoarelor termice, doar un procent de 0,59% din totalul parcului auto este reprezentat de mașinile electrice. Deși anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 60% la vînzărilor de mașini electrice, în mod evident, matematic, în anul 2035 parcul auto american va fi tot majoritar termic.
Revenind în Europa, sub amenințarea fatidică a anului 2035, vânzările de mașini electrice în 2022 au fost mai mari, 12,1% din vînzările autovehicule noi, însă ponderea autovehiculelor electrice în total este tot sub 1% și chiar mai mică decît în SUA în unele țări. În Franța de pildă, la 01.01.2022, autovehiculele electrice reprezentau aproximativ 0,1 dintr-un total dominat încă de motoarele diesel! Cifrele sunt implacabile și ne arată că decizia europeană, menită, conform actelor oficiale să limiteze încălzirea climatică, nu va avea niciun impact pozitiv. Parcul auto european va fi și în 2035 majoritar termic, însă nu va mai exista posibilitatea reînnoirii acestuia cu variante termice mai puțin poluante. Deciziile ideologilor de la Bruxelles nu vor influența, credem, încălzirea climatică și nu vor reduce nici poluarea, dar vor reuși probabil să impună un model de societate în care minciuna generalizată va ține locul adevărului, exact ca în comunismul pe care noi românii l-am cunoscut în toate aspectele multilateralității sale dezvoltate.
E aproape superfluu să spunem că domeniul transporturilor europene va fi foarte afectat; anteprenorii vor fi puși în fața unor decizii grele și a unor probleme poate imposibile. Ne surprinde de aceea tăcerea și lipsa de reacție a transportatorilor acum când poate s-ar mai putea amenda unele decizii iraționale.
Surse:
https://www.way.com/blog/what-percentage-of-us-car-sales-are-electric/
https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/infographies-que-cache-le-chiffre-record-de-12-1-de-voitures-electriques-vendues-en-europe_5636276.html/

by ARTRI

 

 

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1