Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Ecologie și tăcere

20.03.2023
1

În ultima lună, opoziția unor țări membre UE față de decizia Parlamentului European de a interzice vânzările de mașini noi cu motoare termice din anul 2035 se precizează tot mai mult. Deși eventuala respingere în Consiliul European a deciziei Parlamentului European este de maxim interes pentru economia continentului, presa din România și cea europeană, în general, ignoră subiectul și continuă neabătut propaganda pentru mașina electrică ce va salva planeta. Spiritul critic al cetățenilor europeni, atrofiat de ideologizarea crizei covid, pare să nu mai dea semne de viață.
Zilele trecute (13.03.2023), site-ul italian de știri eunews.it, având o deviză inspirată („L`Europa come non l`avete mai letta"), consemna întâlnirea miniștrilor de transport din opt țări europene, între care și România, care se opun opririi comercializării motoarelor cu ardere internă, începând din 2035 și, de asemenea, propunerii Comisiei europene privind noile standarde Euro 7. Știrea, preluată și la noi o zi mai târziu de site-ul de știri R3media, a trecut practic „neobservată" de presa europeană, inclusiv de cea pretins economică, deși, cum spuneam impactul potențial al materializării opoziției celor opt țări - Italia, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Portugalia - poate fi considerabil și salutar pentru industria transporturilor, din punctul nostru de vedere. Încă o dată presa europeană știe mai bine decât noi ce trebuie să citim, aplicând o cenzură radicală, pe care ne-o amintim prea bine din anii trecuți ai pandemiei covid. Ca și atunci, canalele de informații operează o drastică decupare a realității, îndepărtându-se de rolul lor de martori obiectivi ai acesteia, în detrimentul populației și al societății.
În acest context, nu putem decât saluta cuvintele ministrului italian Matteo Salvini, conform căruia tranziția ecologică este fundamentală dar „nu trebuie să fie impusă prin amenzi, interdicții, obligații, penalități și taxe. Acest lucru este valabil și pentru mașini și pentru case." Rămânem însă sceptici că demersul țărilor amintite va avea un deznodământ favorabil, în absența unor dezbateri reale și pe fondul dezinteresului cvasi-total al industriei transporturilor pentru viitorul propriu. Credem însă că implementarea irațională a măsurilor europene, în contrast cu restul planetei, va genera o lentă dar ineluctabilă prăbușire nu doar a transporturilor dar și a ideii europene, bazată cândva, în principal, pe conceptul luminos de libertate. Inutil să mai spunem că nici planeta nu va avea de câștigat prea mult de pe urma acestor măsuri, așa cum nici idolatria vacccinului anti-covid nu pare să fi salvat prea multe vieți în anii trecuți.
De altfel, am putea constata declinul identității europene, inclusiv urmărind ocurența tot mai slabă a cuvântului libertate în presa și în dezbaterile de idei actuale. Dar asta n-ar trebui să ne mire, pentru că trăim o vreme în care ideologia unică se inflitrează tot mai insidios în toate cotloanele vieții sociale și în care cărțile sunt rescrise conform acestei ideologii, atunci când nu sunt de-a dreptul interzise.
by ARTRI

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1