Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola








Noutăți Stiri

Penuria de șoferi rămâne amenințarea numărul unu pentru industria transporturilor

25.06.2021
1

La șase luni de la încheierea perioadei de tranziție convenite între guvernul Britanic și cel al UE, deficitul de șoferi rămâne cea mai mare criză din industria transporturilor, potrivit experților companiei de curierat rapid Speedy Freight. Deficitul actual, care afectează atât șoferii de HGV, cât și șoferii de camionete mici are la bază două motive principale. În primul rând, în contextul Brexit, mulți șoferi europeni au decis să părăsească Regatul Unit din cauza incertitudinii cu privire la dreptul lor de a trăi și lucra în UK după Brexit, reducând numărul total de șoferi disponibili în țară. În al doilea rând, chiar dacă noile protocoale sunt acum ferm în vigoare, șoferii rămași tind să acorde prioritate contractelor localizate în Regatul Unit înaintea celor din UE, pentru a evita eventualele întârzieri care ar putea apărea la frontieră. Potrivit Road Haulage Association, combinarea acestor două probleme a generat în Marea Britanie, începând din ianuarie, un deficit șoferi de peste 65.000, ceea ce are deja un efect negativ asupra logisticii în întreaga țară. Pentru multe branduri mai mari, pur și simplu nu există suficienți conducători auto pentru a putea face față cererii clienților, mai ales acum după relaxarea restricțiilor anti-covid.

Din ianuarie, multe companii au apelat la curieri cu livrare în aceeași zi pentru a elimina lacunele din lanțul de aprovizionare, cererea crescând cu 26%. O zonă în care mulți angrosiști și producători solicită sprijin este cea legată de pașaportul pentru mărfuri, pentru facilitarea procedurilor vamale în cazul mărfurilor fabricate într-o țară, procesate în alta și returnate în țara de origine inițială. La 1 ianuarie, transportatorii au fost avertizați despre întârzieri la frontieră, întrucât atât șoferii, cât și agenții vamali au trebuit să se acomodeze cu noile protocoale. Cu toate acestea, deși unele industrii au reușit să se adapteze la noile norme și reglementări, există încă multe care sunt afectate de noua birocrație, întârzierile generând costuri importante de timp și bani.

Potrivit Speedy Freight, clienții care se confruntă în prezent cu cele mai grave întârzieri sunt aceia care transportă produse de origine animală. Din cauza noului proces de autorizare, mai lung, de ambele părți ale frontierei, se înregistrează întârzieri de până la 72 de ore pentru unele transporturi. Shona Brown, Network Service Manager al Speedy Freight și expertă în Brexit a declarat: "Când vine vorba de schimbări de politică și legislație, treaba noastră este să consolidăm toate informațiile noi și să ne asigurăm că le spunem clienților noștri doar despre schimbările care sunt relevante pentru ei. În caz contrar, este ușor să fii copleșit de volumul mare de documente necesare pentru formalitățile vamale. Evident, lucrurile s-au îmbunătățit față de schimbările inițiale din ianuarie. A fost o perioadă în care primeam zilnic solicitări de asistență din partea șoferilor blocați la bord - acum, acste situații au o frecvență săptămânală sau lunară... Acum, după șase luni, este clar că nu toți clienții noștri s-au adaptat la noile reguli. În general, clienții mai mici, cum ar fi IMM-urile, au avut cele mai puține probleme, deoarece pot fi mult mai agili în răspunsul lor la schimbare. În schimb, unele branduri mari se confruntă în continuare cu probleme din cauza rigidității lor."

Chiar dacă unii clienți nu s-au adaptat încă la noile reguli și reglementări, Speedy Freight se declară pregătită pentru un nou val de schimbări care vor veni la sfârșitul anului.

 

 

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1